Wat is het internet precies, hoe is het verbonden, en wat voor materiaal of apparaat heb je nodig voor het snelste internet?

Wat is het internet precies, hoe is het verbonden, en wat voor materiaal of apparaat heb je nodig voor het snelste internet?

De term internet is een samentrekking van ‘onderling verbonden netwerken’ en het internet is inderdaad een gigantische wereldwijde verzameling van onderling verbonden netwerken. De netwerken waaruit het internet bestaat, kunnen variëren in grootte, van kleine (slechts twee of drie aangesloten computers) tot enorme (duizenden onderling verbonden machines).

  • Een internet service provider (ISP) is een telecommunicatiebedrijf dat internetgerelateerde diensten levert, zoals toegang tot het internet, registratie van domeinnamen, hosting van websites, enzovoort. ISP’s stellen u in staat om verbinding te maken met het internet. Bron: internetvergelijken.org
  • Wanneer u uw computer gebruikt om vanuit uw huis toegang te krijgen tot het internet, maakt u waarschijnlijk verbinding met een ISP via een modem en een lokaal telefoonnummer of via een speciale hogesnelheidslijn. Wanneer u verbinding maakt met uw ISP, maakt u deel uit van hun netwerk, waardoor u toegang krijgt tot het internet.

Tegenwoordig is het internet allemaal verbonden aan elkaar, maar hoe werkt dat precies?

De computers in het kantoor waar u werkt zijn waarschijnlijk met elkaar verbonden in een netwerk dat bekend staat als een lokaal netwerk (LAN). Hierdoor kunnen de computers op kantoor met elkaar communiceren. Het LAN is waarschijnlijk verbonden met een ISP en deze verbinding geeft u toegang tot het internet vanaf uw kantoorcomputer.

  • Hoe dan ook, uw PC thuis of uw kantoor-LAN wordt onderdeel van het netwerk van de ISP. De ISP zal op zijn beurt verbinding maken met een groter netwerk om deel uit te maken van dat netwerk. Dat netwerk zal worden verbonden met andere grotere netwerken om een communicatiesysteem te creëren dat de hele wereld omspant.
  • Het internet is dus niet meer dan een netwerk van netwerken. Deze netwerken verbinden computers met behulp van een grote verscheidenheid aan technologieën, waaronder conventionele en snelle telefoonlijnen, glasvezelkabels, microgolfverbindingen, draadloze technologieën en satellietcommunicatie.

Routers en internet, waarom heb je ze nodig om een makkelijk leven te leiden?

De netwerken zijn verbonden met behulp van routers. Een router is een gespecialiseerde computer die het verkeer op het internet stuurt. Aangezien het internet bestaat uit honderdduizenden kleinere netwerken die met elkaar verbonden zijn, is het gebruik van routers absoluut noodzakelijk.

  • Wanneer u een bepaalde website wilt bezoeken, typt u het adres van de site in uw webbrowser. Het adres gaat naar de dichtstbijzijnde router en de router bepaalt waar die site op het internet staat.
  • De router bepaalt ook het meest efficiënte pad door alle netwerken om deze bestemming te bereiken. Deze bepaling is gebaseerd op het verkeer in verschillende delen van het internet en de beschikbare verbindingen.
Comments are closed.
YouTube
Pinterest
LinkedIn
Share